Ny riksorganisation för antidiskrimineringsbyråer

En ny riksorganisation har bildats för Sveriges antidiskrimineringsbyråer, vilket uppmärksammats i Norrköping Tidningar och Folkbladet som träffat två av den nya styrelsens ledamöter,  Marie Bager och Billy Gustafsson. Marie Bager är även ledamot i styrelsen för Byrån mot diskriminering i Östergötland.

“– Med den här paraplyorganisationen har vi bättre förutsättningar för att få igenom förändringar än flera stycken små byråer. På det här sättet blir det enklare att lyfta frågor mot regering och riksdag, säger Marie Bager.”

Länkar:

Folkbladet

Norrköpings tidningar

Aktiviteter för ett inkluderande samhälle

HÄVLA ”Umgås i Hävla” var parollen när Byrån mot diskriminering i Östergötland och en temaklass från Marieborgs folkhögskola arrangerade en aktivitetsfylld eftermiddag vid flyktingförläggningen.

– Vi är här för att motverka diskriminering, rasism och främja ett inkluderande klimat och samhälle för samtliga invånare i Hävla. Det de nyanlända saknar mest är att kunna kommunicera på sitt nya språk. Därför har vi kört språkcafé varannan torsdag sedan januari och när inte vi är här så är det några kvinnor från Hävla som håller i det hela, berättar Nadia Bednarek, från Byrån mot diskriminering i Östergötland.

En ursäkt räcker oftast

SKÄGGETORP Byrån mot diskriminering i Östergötland finns på plats varje tisdag på Medborgarkontoret i Skäggetorp.– De flesta anmälare vill bara ha en ursäkt, säger Asima Skopo.

Byrån mot diskriminering i Östergötland startades som ideell förening med bara frivilliga krafter 1999. Nu har den statligt stöd och sex anställda, varav en jurist, berättar administratören Asima Skopo.

Varje tisdag finns hon eller byråns informatör på plats i Skäggetorp. Numera har byrån avtal med tre kommuner; Linköping, Norrköping och Finspång. Byråns verksamhet vilar på tre ben: Gratis juridisk rådgivning, information och förebyggande samt opinionsbildning.

Kommunen vill arrangera Finspång Pride

15-03-06, Kommunen har i ett möte med Byrån mot diskriminering i Östergötland lyft frågan att anordna Pride i Finspång .

–  Idén låter riktigt spännande och går helt i linje med vårt avtal med kommunen. Utifrån avtalet ska Byrån verka för mångfald och skapa mötesplatser mellan människor av olika bakgrund samt motverka diskriminering oavsett om den beror på etnicitet, religion, kön, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning eller könsidentitet och uttryck, förklarar Anja Persson, informatör på Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Event för ungas engagemang mot diskriminering

15-01-12, Byråns projekt Re:agera avslutades på Nyströmska skolan i Söderköping med ett event om att hur vi stoppar mobbning och diskriminering i vår omgivning. Eventet arrangerades av elever som samarbetet med Byrån genom Re:agera under hösten 2014.

– Det har varit lärorikt att göra filmer om diskriminering, säger eleven Johannes Hanouch och får medhåll av Emanuel Istefan som också var konferencierer vid filmredovisningen.

– Förutom själva temat var det väldigt roligt att få filma, göra manus, klippa ihop filmerna och lägga på musik, tillägger Antonia Johansson, en annan av de deltagande eleverna.