Diskriminerande diskurser i lokala medier

Den 12 september 2019 medverkade Byråns kommunikatör Ghyslaine Nindorera i Sveriges radio P4. Detta var I samband med vårt pressmeddelande om studien ”Diskriminerande diskurser i lokala medier”.

”Det som vi vill att den här studien ska leda till är att media ska ha en medvetenhet kring problematiken och jobba för att bryta fördomar. Media behöver tänka på alternativa sätt att gestalta verkligheten som inte förstärker redan befintliga fördomar om dessa två utsatta grupper” säger Ghyslaine Nindorera
Om du har missat intervjun kan du lyssna på den igen här. Spola till 2.04.55

Läs även artikeln som Sveriges radio skrivit om studien här


Försvåra inte för dem som ber om hjälp

I samband med förslaget om att införa krav på tiggeritillstånd i Norrköping har Byrån skrivit en insändare där hård kritiserar förslaget och menar att ”det som behövs är att ta upp frågan på EU-nivå, men också att satsa på sociala insatser och stötta de frivilliga organisationer som redan gör det. Och sist men inte minst så måste vi värna de mänskliga rättigheterna och inte försvåra för människor i nöd.” Insändaren publicerades i NT den 23 augusti och kan hittas här

 


Förebyggande insatser mot diskriminering

Mot bakgrunden av att Region Östergötland släppt rapporten ”Har hälsan blivit bättre?” skrev vi en insändare som publicerades i NT  2019-07-26. I insändaren reagerade vi på att Koalition för Östergötland  inte inkluderar anti-diskrimineringsarbete i något av sina fyra fokusområden, varken som arbetsgivare eller vårdgivare. Hitta vår insändare här


HBTQ-äldres rätt till tryggt boende

I samband med Pride veckan i Norrköping har Byrån skrivit en insändare om äldre hbtq-personers livsvillkor. Ni kan läsa vår insändare i NTs åsiktssida (17/5-2019). Ni kan även läsa artikeln online här


Skola i Stockholm stäms för diskriminering

Här skriver DN om målet.

I stämningsansökan gör byrån klart att även om man inte uppnått ålder för att byta juridiskt kön ger diskrimineringslagen barn rätt att få sin könsidentitet respekterad. Lagen säger därtill att man inte får missgynnas i skolan på grund av sin könsidentitet.


Skola på Södermalm stäms för diskriminering

Stockholm direkt har skrivit om Byråns stämningsansökan mot Stockholms stad.

”Byråns jurist Anna Quarnström säger att fallet är unikt.
– Om en domstol fastslår att ett barn i den här situationen kan ha rätt att byta om med de klasskamrater man upplever sig dela kön med, så kan det bli prejudicerande.”

Ni kan läsa mer i artikeln här
Mer om ärendet kan ni läsa här


Bekämpa förtryck – inte klädesplagg

Vi har skrivit en debattartikel där vi reagerade på Moderaternas förslag om att förbjuda bild med slöjor i Norrköpings kommuns kommunikationsmaterial (se artikeln ”M vill inte se slöjor på kommunbilder” som publicerades i Norrköpings tidningar (NT) den 28 februari 2019 ). Vår debattartikel hittar ni i NTs debattsida (9/3-2019). Ni kan även läsa artikeln här


1 mars- En dag att uppmärksamma

Den 1 mars är det FN:s Internationella dag mot diskriminering. Syftet är att uppmärksamma diskriminering och antidiskrimineringsarbete. Det är en viktig dag för oss på Byrån mot diskriminering och för alla som arbetar för att motverka diskriminering. I samband med Dagen har vi på Byrån skrivit en artikel och vår huvudbudskap är att arbetet för att motverka diskriminering är allas ansvar. Att agera mot diskriminering börjar med dig som individ. Vi har alla ett ansvar att agera mot diskrimineringen, oavsett var den sker och hur den tar sig till uttryck. Läs mer om detta i vår artikel som publicerats i Norrköpings tidningar den 1 mars 2019


Judehatet lever än idag

Med anledning av Förintelsens minnesdag har Länsstyrelsens regionala nätverk som Byrån ingår i skrivit en artikel som publicerats I Corren 2018-01-26.
Hitta artikeln här


Vi har alla ett ansvar att agera mot diskriminering

Byrån har tillsammans med 9 andra antidiskrimineringsbyråer skrivit en gemensam artikel om våra verksamheter och hur vi arbetar mot diskriminering. Artikel har tagits fram i samband med en kampanj som lanserades den 12/12 för att uppmärksamma mänskliga rättigheters frågor och vikten av det ideella arbetet. Vår artikel publicerades i SVDs printupplaga den 12/12. För er som har missat upplagan hitta artikeln här
Artikeln har också publicerats på kampanjsajten och ni hittar den under länken nedan
https://www.ideelltengagemang.se/…/agera-mot-diskriminering/

 

Bort med diskriminering på arbetsplatsen

I samband med Dagen mot diskriminering 2018 har vi på Byrån skrivit en debattartikel om diskriminering på arbetsplatsen och lagens nya krav på arbetet med aktiva åtgärder. Artikeln publicerades den 29 oktober i Norrköpings Tidningars debattsida.


DMD 2018: Aktiva åtgärder i praktiken

Dagen mot diskriminering är Byråns största event och anordnas varje år. I år anordnas Dagen på fyra orter, Norrköping, Linköping, Mjölby och Åtvidaberg.

Lyssna på vår intervju  med P4 Östergötland när vi berättar mer om diskriminering och om DMD 2018. Vi kommer in i programmet 2.16

Här kan du lyssna på inslaget 


Elever ska få bättre koll på sina rättigheter

Byråns projekt Koll på jobbet har nu dragit igång. Den 23, 23,24 hade vi kick-offer på tre av de skolor som samarbetar med i projektet.

Byråns projektledare berättar mer om projektet i en artikel som publicerats i Norrköpings tidningar den 22 augusti 2018.

Läs mer om detta här


Rasism då och nu

Byrån har fått gästa ungdomspodden. Vår informatör pratar med Linköpings ungdomsombud om diskriminering samt om  föreläsningen ”Rasism då och nu” som Byrån erbjuder i samband med förintelsens minnesdag.

Lyssna på intervjun här


Tystnaden hotar demokratin

Med anledning av Förintelsens minnesdag har ett nätverk som Byrån ingår i skrivit en debattartikel som publicerats i Corren 2018-01-20.
Här kan ni hitta artikeln


Ingen ska diskrimineras

I en artikel som publicerades 17-18 januari i Norrköpings magazinet samt i Linköpings posten 31 januari- 1 februari berättar vår informatör om Byråns verksamhet och Byråns arbete mot diskriminering.

Artikeln hittas  här på sidorna 18-19 och här på sidan 30


Jag på nätet

2016-04-05,

Byrån har beviljats ett stöd på 1 242 000 kronor från Arvsfonden. Pengarna ska under ett år framöver användas till att driva projektet Jag på nätet.

Hör projektledaren Karin Granholm berätta om projektet i Radio P4 Östergötland. Hon kommer in i programmet vid 2: 02:10.

Lyssna på inslaget här

Internationella kvinnodagen – Ställ om till jämställt

2016-03-08,

Under internationella kvinnodagen fick byråns projektledare Nadia Bednarek gästa P4 Östergötland för att berätta om projektet Ställ om till jämställt!

Samtliga 14 kvinnor som deltagit i projektet ”Ställ om till jämställt!” – vars syfte är att få in utlandsfödda kvinnor på arbetsmarknaden – har fått sysselsättning.

Ett antal utlandsfödda kvinnor har deltagit i projektet, som drivs av Byrån mot diskriminering i Norrköping. Alla deltagare har fått någon form av sysselsättning, vilket kan inkludera allt från anställning till praktikplats inom sitt yrkesområde.

En annan del av projektet är att hjälpa arbetsgivare att rekrytera utlandsfödda kvinnor.

Projektledaren Nadia Bednarek på Byrån mot diskriminering i Norrköping säger att det finns mycket kompetens som inte tillvaratas.

Resultat av projektet Ställ om till jämställt

2016-02-29,

Projektet ”Ställ om till jämställt!” avslutades måndagen den 29:e januari med en fest. Syftet med projektet har varit att stärka utlandsfödda kvinnor med en utländsk examen i deras arbetssökande. På plats hade vi politiker, deltagare, arbetsgivare och Byråns personal.
Under kvällen så presenterade projektledaren Nadia Bednarek projektets resultat som visade att 13 av 14 kvinnor fått någon form av sysselsättning under projektets gång. Deltagarna berättade om sina resor under projektets gång och erfarenheter samt utmaningar de stött på i samband med det.

Om projektresultatet i media:

13 av 14 fick jobb, SVT, Öst

Rafraf Mohammed jobbade som kemilärare i Irak. Nu hjälper hon elever på sju olika skolor i Norrköpings kommun både med NO-ämnena men även som modersmålslärare i arabiska.

– Det roligaste är när jag känner att de förstår mig och jag kan förklara för dem på ett enkelt sätt, säger Rafraf Mohammed.

– De flesta är från mellanöstern och de har en ganska blandad akademisk bakgrund, vi har ekonomer, personer som har examen i kemi och biologi och lärarexamen och så vidare, säger Nadia Bednarek som är projektledare.

De firar att nästan alla fått jobb, P4 Östergötland

Nyheterna den 27 februari 2016, P4, Östergötland

Premiärvisning för filmer om sociala medier

2016-02-19, Artikel i Norrköpings Tidningar från premiären för fem korta filmer om sociala medier som producerats inom Byråns projekt ”Jag på nätet”.

Tanken med projektet är att undervisa skolor och andra verksamheter runt om i landet där människor med funktionshinder verkar. Karin Granholm är projektledare såväl som producent för filmerna och tycker att det är bra att de visas.

– Det är väldigt viktigt att visa att ingen människa ska behöva vara rädd för att använda sociala medier. Med hjälp av de här filmerna kan vi starta samtal som gör att den som blivit utsatt för tråkigheter på nätet vågar be om hjälp, säger hon.

Förintelsens minnesdag 2016

Den 27 januari är förintelsens minnesdag. Byrån uppmärksammar detta under tre veckor genom att erbjuda föreläsningen ”Rasism då och nu” till gymnasieskolor runt om i Östergötland, just den 27 januari var vi på plats i Finspång och Linköping.

Folkbladet; ”Det är årets viktigaste dag”

I Finspång inleddes dagen med att Anja Persson och Nadia Bednarek från Byrån mot diskriminering i Östergötland föreläste om rasism då och nu.

– Vi pratar om hur rasismen sett ut historiskt och hur det ser ut i dag. Vilka mekanismer som fanns under Andra världskriget. Hur kunde Förintelsen få ske? Vad var det som hände? Vi har även nutida exempel, det finns fortfarande förtryck, säger Anja Persson.

NT; ”Det är viktigt att förstå vår historia”

Fler anmäler diskriminering

2016-02-07, Byråns jurist medverkade i Sveriges Radio P4 och kommenterade det ökande antalet anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen.

Pranvera Bahtiri säger att siffrorna hade varit högre om folk inte var rädda för repressalier och vågade anmäla eller om folk hade tillräckligt kunskap om diskrimineringslagarna.

Diskriminerande regler på danska krogar

Byråns jurist Pranvera Bahtiri gästade fredagen den 22 januari P3 Nyheter.
Spola till 06:15 i programmet för att höra om danska nattklubbar som infört regeln att bara släppa in de besökare som talar danska, tyska eller engelska. Vid 08:00 kan du höra vår jurist kommentera nyheten.

P3 Nyheter fredag den 22 januari

Ny riksorganisation för antidiskrimineringsbyråer

2015-06-25, En ny riksorganisation har bildats för Sveriges antidiskrimineringsbyråer, vilket uppmärksammats i Norrköping Tidningar och Folkbladet som träffat två av den nya styrelsens ledamöter,  Marie Bager och Billy Gustafsson. Marie Bager är även ledamot i styrelsen för Byrån mot diskriminering i Östergötland.

– Med den här paraplyorganisationen har vi bättre förutsättningar för att få igenom förändringar än flera stycken små byråer. På det här sättet blir det enklare att lyfta frågor mot regering och riksdag, säger Marie Bager.

Länkar:

Folkbladet

Norrköpings tidningar

Aktiviteter för ett inkluderande samhälle

HÄVLA ”Umgås i Hävla” var parollen när Byrån mot diskriminering i Östergötland och en temaklass från Marieborgs folkhögskola arrangerade en aktivitetsfylld eftermiddag vid flyktingförläggningen.

– Vi är här för att motverka diskriminering, rasism och främja ett inkluderande klimat och samhälle för samtliga invånare i Hävla. Det de nyanlända saknar mest är att kunna kommunicera på sitt nya språk. Därför har vi kört språkcafé varannan torsdag sedan januari och när inte vi är här så är det några kvinnor från Hävla som håller i det hela, berättar Nadia Bednarek, från Byrån mot diskriminering i Östergötland.

En ursäkt räcker oftast

SKÄGGETORP Byrån mot diskriminering i Östergötland finns på plats varje tisdag på Medborgarkontoret i Skäggetorp.– De flesta anmälare vill bara ha en ursäkt, säger Asima Skopo.

Byrån mot diskriminering i Östergötland startades som ideell förening med bara frivilliga krafter 1999. Nu har den statligt stöd och sex anställda, varav en jurist, berättar administratören Asima Skopo.

Varje tisdag finns hon eller byråns informatör på plats i Skäggetorp. Numera har byrån avtal med tre kommuner; Linköping, Norrköping och Finspång. Byråns verksamhet vilar på tre ben: Gratis juridisk rådgivning, information och förebyggande samt opinionsbildning.

Kommunen vill arrangera Finspång Pride

15-03-06, Kommunen har i ett möte med Byrån mot diskriminering i Östergötland lyft frågan att anordna Pride i Finspång .

–  Idén låter riktigt spännande och går helt i linje med vårt avtal med kommunen. Utifrån avtalet ska Byrån verka för mångfald och skapa mötesplatser mellan människor av olika bakgrund samt motverka diskriminering oavsett om den beror på etnicitet, religion, kön, funktionsnedsättning, ålder, sexuell läggning eller könsidentitet och uttryck, förklarar Anja Persson, informatör på Byrån mot diskriminering i Östergötland.

Event för ungas engagemang mot diskriminering

15-01-12, Byråns projekt Re:agera avslutades på Nyströmska skolan i Söderköping med ett event om att hur vi stoppar mobbning och diskriminering i vår omgivning. Eventet arrangerades av elever som samarbetet med Byrån genom Re:agera under hösten 2014.

– Det har varit lärorikt att göra filmer om diskriminering, säger eleven Johannes Hanouch och får medhåll av Emanuel Istefan som också var konferencierer vid filmredovisningen.

– Förutom själva temat var det väldigt roligt att få filma, göra manus, klippa ihop filmerna och lägga på musik, tillägger Antonia Johansson, en annan av de deltagande eleverna.