Byrån mot diskriminering i Östergötland söker praktikanter till våren 2020

Byrån söker ständigt att utvecklas och få in nya erfarenheter och kunskaper, samtidigt som vi vill nå ut till fler och sprida våra kunskaper vidare. Därför söker vi nu två praktikanter till Byråns verksamhet för våren 2020.

Om Byrån mot diskriminering i Östergötland

Byrån mot diskriminering i Östergötland (Byrån) är en ideell organisation som arbetar med mänskliga rättigheter och antidiskriminering. I arbetet arbetar Byrån utifrån den gällande diskrimineringslagstiftningen. Byrån har sitt kontor på Torsgränd 15 i Norrköping, men har hela Östergötland som sitt arbetsfält. Två dagar i veckan finns Byråns personal på plats i Linköping, på tisdagar på Kontakt Linköping i Skäggetorp och på torsdagar på Kontakt Linköping i City. På kontoret arbetar ekonomiansvarig, jurister, kommunikatör och volontärsamordnare, utbildare, samt projektanställda.

Byrån arbetar utifrån olika metoder mot diskriminering. En del är vår juridiska verksamhet, där personer som upplever sig utsatta för diskriminering kan få gratis juridiskt stöd från Byråns jurist. Det kan vara i form av rådgivning, medling och stöd, samt hjälp med att förmedlas vidare till rätt instans om inte Byrån är rätt instans för hjälp. En annan del är utbildning och opinionsbildning. Byrån föreläser och utbildar bland annat skolor, fackförbund, organisationer och kommuner i antidiskriminering, rasism, normer och rekrytering. Vi anordnar även seminarier och arrangemang såsom Dagen mot diskriminering, och uppmärksammar olika dagar, till exempel Förintelsens minnesdag och Norrköping Pride.

Byrån söker ständigt att utvecklas och få in nya erfarenheter och kunskaper, samtidigt som vi vill nå ut till fler och sprida våra kunskaper vidare. Därför söker vi nu två praktikanter till Byråns verksamhet för våren 2020.

Om uppdraget

Som praktikant på Byrån kommer du att vara en del av det dagliga arbetet på vårt kontor och i vår utåtriktade verksamhet. Just nu söker vi två praktikanter, en praktikant med juridisk kompetens, samt en praktikant med samhällsvetenskaplig kompetens.

I uppdraget ingår:

 • arbeta med ärendehantering och utredning av anmälda fall av diskriminering (praktikant med juridisk kompetens).
 • hålla kortare föreläsningar och informera om Byrån mot diskriminerings verksamhet i skolor och organisationer
 • samordning av volontärverksamheten
 • hjälpa till med och medverka vid Byråns kampanjer, projekt, utåtriktade evenemang och löpande verksamhet
 • arbeta med marknadsföring av Byråns tjänster och utbildningar och på så sätt höja medvetenheten om frågor kring mänskliga rättigheter och diskriminering gentemot allmänheten

Möjlighet finns även att utforma egna idéer och metoder inom ramen för Byråns verksamhet.

Vi söker praktikanter som:

 • har en samhällsvetenskaplig utbildning
  samt
 • en praktikant som har juridisk utbildning
 • erfarenhet av att arbeta ideellt
 • erfarenhet av att arbeta självständigt
 • har ett stort engagemang för mänskliga rättigheter
 • erfarenhet av/kunskap om att arbeta normkritiskt

Uppdragets omfattning

Praktiken avser en heltidspraktik under hela våren 2020.

Då praktik på Byrån är obetald behöver du som praktikant ha finansiering från CSN under praktikperioden.

Ansökan

Ansökan skickas till: info@diskriminering.se
Telefonnummer: 011-10 71 31

Ansökan skickas senast den 26 januari 2019. Platserna tillsätts löpande.

Har du några frågor kring praktiken, verksamheten eller annat är du välkommen att kontakta oss på Byrån.

Varmt välkommen med din ansökan!