Utbildare till projektet För ungas framtid – Koll på lagen

Byrån mot diskriminering i Östergötland söker Utbildare till projektet För ungas framtid – Koll på lagen

Byrån mot diskriminering i Östergötland söker Utbildare till projektet För ungas framtid – Koll på lagen

Arbetsgivaren:
Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell förening som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering som har samband med etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, kön, sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck samt ålder. 

Detta gör vi dels genom kostnadsfri juridisk rådgivning till individer som upplever diskriminering, dels genom främjande och förebyggande verksamhet i form av utbildning och information till skolor, företag, kommunala verksamheter, föreningar m.fl. Vi bedriver även opinionsbildning och arrangerar evenemang om diskriminering och mänskliga rättigheter riktade till allmänheten. 

Om projektet För ungas framtid – Koll på lagen:
Projektet För ungas framtid – Koll på lagen handlar om att tillhandahålla unga människor kunskaper om vardagsjuridik och verktyg för att tillgodose sina rättigheter. Det kan till exempel vara vilka lagar som gäller vid kränkningar som sker på nätet, vad som gäller vid kontakt med polisen, konsumtionsrätt, lagar i arbetslivet och i hemmet. Projektet bygger på erfarenheter och material från vårt treåriga arvsfondsprojekt Koll på lagen – vardagsjuridik för unga, och är grundat i ungas egna erfarenheter och upplevelser. Ungas delaktighet i utformningen av materialet har varit viktigt för att säkerställa att materialet är relevant och målgruppsanpassat.   

Genom finansiering från Postkodstiftelsen kommer vi kunna sprida kunskaper, erfarenheter och metoder som tagits fram i Koll på lagen. Målgruppen är unga 13 – 25 år, med fokus på unga i högstadiet och gymnasiet. Spridningen kommer ske genom utbildningar och aktiviteter för unga i socioekonomiskt utsatta områden i Östergötland. Vi kommer också att utbilda viktiga vuxna i ungas närhet, så som föräldrar, fritidsledare, socialtjänst och skolpersonal, så att de i sin tur kan stötta unga i frågor om vardagsjuridik och rättigheter.   

Projektet har inte beviljats än, men befinner sig i slutskedet av ansökningsprocessen. Tjänsten som Utbildare är villkorad under förutsättning att projektet beviljas.  

Beskrivning av arbetsuppgifter: 

Rollen som Utbildare innebär att du ska tillsammans med projektledare utbilda unga och viktiga vuxna i deras närhet inom vardagsjuridik och rättigheter i socioekonomiskt utsatta områden i Östergötland. Du ansvarar för att genomföra och målgruppsanpassa utbildningar och upplägg som utgår från det metodmaterial som har utvecklats inom Koll på lagen med finansiering från Allmänna arvsfonden.  

I arbetsuppgifterna ingår även att: 

  • Marknadsföra och sprida projektet och dess resultat genom sociala medier och andra kanaler 
  • Bedriva ett påverkansarbete utifrån lärdomar från projektet 

Kompetens och erfarenhet: 

  • Dokumenterade kunskaper inom pedagogik, juridik, beteendevetenskap, samhällsvetenskap eller annan lämplig utbildning 
  • Kunskap och/eller erfarenhet av arbete eller engagemang från socioekonomiskt utsatta områden 
  • Erfarenhet av att hålla i utbildningar, kurser eller dylikt 
  • Kunskap och insikt om maktstrukturer samt diskrimineringsgrunderna 
  • Har kunskap om eller erfarenhet av att arbeta utifrån ett normkritiskt perspektiv 
  • Erfarenhet och/eller kunskaper inom marknadsföring och påverkansarbete 
  • Har lätt för att uttrycka dig i tal och skrift

Meriterande: 

  • Erfarenhet från ideella sektorn  
  • Kunskap i språk utöver svenska och engelska 
  • Kontaktnät i Östergötland 

Tillträde:
December 2024 

Ansökan:
Byrån mot diskriminering i Östergötland kommer under denna rekrytering att arbeta utifrån en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Alla ansökningar bedöms utifrån de kompetenskrav som arbetet ställer. Det innebär att vi i denna del inte tar emot personliga brev. Du behöver i stället svara på fyra kompetensbaserade frågor (se nedan) samt bifoga ett CV och skicka till info@diskriminering.se 

Märk din ansökan med Utbildare Koll på lagen.  

I ett senare skede i rekryteringsprocessen kan ytterligare uppgifter om erfarenheter och meriter från de sökande efterfrågas. Arbetsprov kommer att förekomma vilket innebär att du i anslutning till en intervju ombeds att förbereda uppgift eller praktiskt arbetsprov utifrån den tjänst du sökt.   

Ansökan ska ha inkommit till oss senast den 20 oktober. Urval och intervjuer sker löpande vilket innebär att tjänsten kan tillsättas innan sista ansökningsdatum. Vid frågor eller ytterligare upplysningar kontakta Pranvera Bahtiri, Verksamhetsledare, på pranvera.bahtiri@diskriminering.se eller tfn. 0702 15 78 12.  

Anställningsform: Tjänsten är en visstidsanställning på heltid t.o.m. 31 augusti 2025 med möjlighet till förlängning. 

 

Frågor 

  1. Har du kunskap och/eller erfarenhet av arbete eller engagemang från socioekonomiskt utsatta områden? Beskriv det och vad som enligt dig är det viktigaste att tänka på i dom arbetsuppgifterna, eller vilka kompetenser som du fått i det arbetet och som kan vara till nytta i denna tjänst.
  2. Har du erfarenhet, kunskap och/eller intresse för arbete med lagar och rättigheter? Beskriv på vilket sätt. 
  3. Har du erfarenheter av att prata/föreläsa inför en grupp. Beskriv dina erfarenheter.
  4. Har du erfarenhet och/eller kunskaper inom påverkansarbete och att sprida budskap/innehåll inom olika sociala medier kanaler. Beskriv dina erfarenheter och tillvägagångssätt. 

Svaren på frågor får vara max två A4-sidor.