Praktik

Här nedan kan du se om vi har några praktikplatser att erbjuda samt ta del av några av våra tidigare praktikanters erfarenheter. Håll gärna utkik genom att följa oss på våra sociala medier, när vi söker nya praktikanter kommer det också upp där!

Lediga praktikplatser

Byrån söker juristpraktikant till vårterminen 2022

Byrån arbetar mot diskriminering på olika sätt, både reaktivt och förebyggande.  En del i det...

011-10 71 31

info@diskriminering.se

Ansök senast: 30/11/2021

Byrån söker juristpraktikant till höstterminen 2021

Byrån arbetar mot diskriminering på olika sätt, både reaktivt och förebyggande.  En del i det...

011-10 71 31

info@diskriminering.se

Ansök senast: 30/05/2021

Hur är det att vara praktikant på Byrån?

Våra tidigare praktikanter delar med sig av sina erfarenheter!

Nathalie Barhanko (VT21) berättar:

Hej på er!

Jag heter Nathalie Barhanko och är halvvägs genom min praktik på 10 veckor hos Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Jag studerar för tillfället på det affärsjuridiska master-programmet vid Linköpings universitet och praktiken är det sista jag gör innan jag beger mig ut i arbetslivet efter fem års studier. Jag är väldigt tacksam att jag fick spendera den sista tiden här på Byrån, som är en oerhört engagerad diskrimineringsbyrå och en arbetsplats med trevliga medarbetare som får alla att känna sig välkomna!

Mina arbetsuppgifter har varit många och varierande, främst har jag fått arbeta med den juridiska ärendehantering, samtidigt som jag är med och arbetar fram en rapport om diskriminering i vården. Utöver detta har jag fått vara delaktig i att ta fram underlag till Sveriges bidrag till civilsamhällets parallellrapport om FN:s internationella konvention om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Jag har även fått delta i, att Byrån som remissinstans, fått lämna synpunkter på regeringens remiss av delbetänkande av en effektivare tillsyn över diskrimineringslagen – aktiva åtgärder och det skollagsreglerade området SOU (2020:79). Arbetsuppgifterna är som ni kan se varierande för en praktiserande jurist som mig och är därför en lärorik arbetsplats.

Under den här perioden har jag även fått ta del av verksamhetens utbildnings- och informationsarbete i form av delta i och genomföra workshops för vård- och omsorgspersonal, för elever på gymnasial utbildning samt samarbetsorganisationer. Jag har även fått möjlighet att delta i olika digitala kompetensutvecklingar och på Nordens största forum för mänskliga rättigheter under MR-dagarna!

Trots en praktikperiod under en pågående pandemi har jag upplevt ett trevligt (digitalt) bemötande med en härlig arbetsgrupp och fått handledning med värdefulla råd som jag kommer få användning av i mitt framtida yrkesliv. 

Jag skulle vilja rekommendera alla jurister som har ett intresse för mänskliga rättigheter att söka praktikplats hos Byrån mot diskriminering i Östergötland, det är ett val som jag är fantastiskt nöjd över och jag är stolt över att jag fått praktisera hos Byrån under denna period!

Sara-Lina Lock (HT20) berättar:

Hej!

Jag heter Sara-Lina Lock och har precis haft min praktik hos Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Jag studerar intersektionell genusvetenskap inom ett mastersprogram vid Linköpings universitet där det fanns möjlighet att göra en kortare praktikperiod på fem veckor. Jag är väldigt tacksam att jag kunde spendera den tiden här på Byrån.

Mina främsta arbetsuppgifter har varit att arbeta fram underlag till en handlingsplan och klimatpolicy för verksamheten samt en rapport om hur Byråns arbete bidrar till och är en del i utvecklingsarbetet med Agenda 2030 och FN:s globala hållbarhetsmål.

Under den här perioden har jag även fått ta del av verksamhetens utbildnings- och informationsarbete i form av workshops för asylsökande samt för vård- och omsorgspersonal. Utöver det har jag fått möjlighet att delta i olika digitala kompetensutvecklingar och fortbildningar.

Trots en kortare praktikperiod än vanligt samt en pågående pandemi har jag upplevt en härlig gemenskap och haft intressanta diskussioner tillsammans med personalgruppen. Jag har dessutom fått god handledning med värdefulla råd och tips som jag kan ha användning av i mitt fortsatta yrkesliv. 

Därför vill jag rekommendera alla med intresse för rättvisefrågor att ta chansen att söka praktik hos Byrån mot diskriminering i Östergötland!

 

Sara-Lina praktiserade på Byrån under hösten 2020

Karl Stolpstedt (VT20) berättar:

Karl Stolpstedt praktiserade på Byrån inom den juridiska verksamheten under våren 2020.

Sarmad Goria (VT20) berättar:

Hej allesammans, mitt namn är Sarmad Goria och jag gör just nu min praktik vid Byrån mot Diskriminering i Östergötland. Praktiken är en del av mina samhällsvetenskapliga studier vid masterprogrammet vid Linköpings universitet. 

Mina arbetsuppgifter vid Byrån omfattar ett antal olika delar. Byrån driver en volontärverksamhet där jag har fått möjligheten att föreläsa om ämnet diskriminering ute på skolor, organisationer och företag. Inom Byråns volontärverksamhet har jag även fått chansen att marknadsföra Byrån vid specifika evenemang, rekrytera nya volontärer till Byråns volontärverksamhet samt utbilda nya volontärer.

Under min praktikperiod har jag även fått chansen att ansvara över två självständiga projekt. Inom ett projekt har jag fått chansen att bistå verksamheten angående FN:s barnkonvention. Fokus har varit på att skapa, utforma och genomföra föreläsningar riktade till barn/ungdomar utifrån barnkonventionen och diskrimineringslagen.

Jag har även fått chansen att bistå verksamhetens projekt ”Koll på jobbet”. Projektet syftar till att säkerställa att ungdomar på yrkesförberedande gymnasieprogram i Östergötland erhåller användbara kunskaper och verktyg för att bättre kunna tillvarata sina rättigheter i arbetslivet och hantera frågor som rör diskriminering. Jag har fått möjligheten att framta en rapport för att analysera hur “Koll På Jobbet” samverkar med FN:s globala hållbarhetsmål.

Jag rekommenderar Byrån mot Diskriminering i Östergötland, det är en superbra arbetsplats med god arbetsmiljö och härliga kollegor.

Sarmad Goria praktiserade på Byrån inom den förebyggande verksamheten under våren 2020.

Läs vidare

Om Byrån

Värdegrund

Historia

Jobba hos oss

Organisation

Stadgar

Verksamhetsberättelser

Personuppgiftspolicy

Relaterat innehåll

Engagera dig

Som medlem eller volontär för Byrån mot diskriminering stödjer du arbetet för mänskliga rättigheter och mot diskriminering.

Lär dig mer

En stor del av vår verksamhet utgörs av information och utbildning till skolor, fackförbund, företag och organisationer.