Domen i målet mellan Byrån mot diskriminering i Östergötland och Stockholms stad

Idag bedömde Stockholms tingsrätt att Stockholms stad inte har diskriminerat den transelev som Byrån mot diskriminering i Östergötland företrädde. Anledning till att Byrån stämt Stockholms stad var att Byrån ansåg att Stockholm hade överträtt diskrimineringslagen då de nekat eleven möjligheten att byta om i könsdefinierade omklädningsrum och hänvisades till ett könsneutralt omklädningsrum.

Byrån ansåg att även om beslutet framstod som neutralt innebar det att transelever inte får samma förutsättningar att byta om i det omklädningsrum som den könsidentitet de har. Ett könsneutralt omklädningsrum framstår som ett val för andra elever men för en transelev blir det enda alternativet.

Byrån tycker att det är olyckligt att domstolen inte ansåg att det funnits ett missgynnande trots att man medgav att omklädningssituationen har bidragit till stora obehag för eleven.

Domens utfall innebär i praktiken att om det finns intressen som står i vägen för att en transperson ska byta om i ett könsdefinierat omklädningsrum kommer transpersonen alltid väljas bort och andra gruppers intressen prioriteras över transpersoners, säger byråns jurist Elias Ibrahim

Även om domen blev negativ tycker byrån att det var viktigt att lyfta problematiken och uppmärksamma de utmaningar som finns när det gäller transpersoners behov.

För frågor om domen kontakta elias.ibrahim@diskriminering.se  076 – 311 64 64 | 011 – 10 71 31

Upptäck våra senaste nyheter

Pressmeddelande. Byrån hjälper arbetsgivare att motverka diskriminering mot m...

Diskrimineringsförbudet gäller i arbetslivet men svenska muslimer utsätts ändå för diskriminering och trakasserier på sina arbetsplatser. Det ser vi som antidiskrimineringsbyrå i Östergötland och rapporter...

18 september, 2023

Diskrimineringslagen behöver utvidgas

Det saknas ett heltäckande skydd mot diskriminering i offentlig verksamhet, skriver DO och Sveriges 18 antidiskrimineringsbyråer.

18 april, 2023

Pressmeddelande. Praktisk juridisk kunskap är en rättvisefråga! Välkommen att...

Kunskap om hur samhället fungerar är ingen självklarhet, särskilt inte juridisk kunskap samtidigt är praktisk juridisk kunskap en rättvisefråga och en viktig del för att...

13 mars, 2023