Förintelsens minnesdag uppmärksammas i länet

”Direktsändningar, digitala ceremonier, föreläsningar, workshops, tal och utställningar. Även om vi just nu inte kan samlas i stora grupper är det många aktörer i länet som deltar i den årliga manifestationen för Förintelsens minnesdag.” Byrån mot diskriminering i Östergötland (Byrån) uppmärksammar Förintelsens minnesdag tillsammans med Landshövdingen, Länsstyrelsen, flera kommuner och andra ideella krafter.

Den 27 januari uppmärksammas Förintelsens minnesdag runt om i länet av aktörer som ingår i Länsstyrelsens Östergötlands regionala nätverk för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag. Nätverket har landshövding Carl Fredrik Graf som ordförande och består utöver Länsstyrelsen av länets kommuner, Region Östergötland, Forum för levande historia och den ideella sektorn.

Det är alltid lika angeläget att försvara mänskliga rättigheter och uppmärksamma Förintelsen som ett resultat av brist på mänskliga rättigheter.

– Mänskliga rättigheter är en av de tre huvudförutsättningar för ett hållbart samhälle. För att kunna leva upp till att alla människors är lika i värde krävs kunskap och samverkan på alla nivåer. Inte minst för att kunna uppnå de 17 delmål i Agenda 2030, säger landshövding Carl Fredrik Graf.

Landshövdingen kommer att medverka som talare vid en ceremoni från den judiska begravningsplatsen i Norrköping. Ceremonin kommer att spelas in i förväg och finnas tillgängligt att se på norrkoping.se från och med den 27 januari. Övriga medverkande talare är kommunfullmäktiges vice ordförande Irma Görtz och kyrkoherde Thomas Wärfman.

Byrån håller föreläsningen Rasism då och nu för allmänheten den 1 och den 3 februari. Mer information om dessa tillfällen hittar du här.

Mer information om allt som pågår runtom i länet finns i programmet, som du hittar här.

Om Byrån

Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell organisation som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. I Byråns arbete ingår att erbjuda kostnadsfri juridisk rådgivning och stöd till personer som upplevt diskriminering, samt främjande och förebyggande insatser genom föreläsningar, utbildningar och opinionsbildning.

För frågor om byråns verksamhet kontakta byrån via dess hemsida www.diskriminering.se.

Upptäck våra senaste nyheter

Pressmeddelande. Byrån hjälper arbetsgivare att motverka diskriminering mot m...

Diskrimineringsförbudet gäller i arbetslivet men svenska muslimer utsätts ändå för diskriminering och trakasserier på sina arbetsplatser. Det ser vi som antidiskrimineringsbyrå i Östergötland och rapporter...

18 september, 2023

Diskrimineringslagen behöver utvidgas

Det saknas ett heltäckande skydd mot diskriminering i offentlig verksamhet, skriver DO och Sveriges 18 antidiskrimineringsbyråer.

18 april, 2023

Pressmeddelande. Praktisk juridisk kunskap är en rättvisefråga! Välkommen att...

Kunskap om hur samhället fungerar är ingen självklarhet, särskilt inte juridisk kunskap samtidigt är praktisk juridisk kunskap en rättvisefråga och en viktig del för att...

13 mars, 2023