Diskriminering mot äldre i arbetslivet är ett utbrett problem. En forskningsrapport från Uppsala universitet och Linnéuniversitetet visar att redan i 40-årsåldern minskar chanserna att gå vidare i en rekryteringsprocess. Vid 65 års ålder är sannolikheten att bli kontaktad av en arbetsgivare nästan obefintlig.
” Genom begreppet årsrik vill vi belysa och värdesätta äldres erfarenheter. Nyligen uppmärksammade vi ett diskrimineringsärende som Diskrimineringsombudsmannen (DO) drivit där en kvinna från Östergötland inte blev aktuell för en intervju eftersom företaget sökte yngre personer. Men utöver rekryteringar förekommer åldersdiskriminering även när det gäller kompetensutveckling och inom faktorer som påverkar arbetsmiljön. Tyvärr är fördomsfulla attityder riktade mot äldre ofta helt accepterade idag.”
Säger Karin Granholm. Utbildningsansvarig på Byrån mot diskriminering i Östergötland
Denna diskriminering sker trots att åldersdiskriminering är ett lagbrott samt att alla arbetsgivare aktivt måste arbeta för att främja lika rättigheter och möjligheter oavsett ålder i arbetslivet.
”Vi har bjudit in Barbro Westerholm som länge arbetat för att lyfta diskriminering mot äldre och spridit budskapet att seniorers kunskaper och erfarenheter behöver tas tillvara på ett bättre sätt. Genom att erbjuda en förmiddag med kompetensutveckling genom fakta, inspiration och övningar vill vi att deltagare ska få syn på hur diskriminering mot äldre personer kan ta sig uttryck på arbetsplatsen. De kommer också få råd för arbetsmiljöarbete och aktiva åtgärder där äldre personers behov finns med.” Berättar Karin Granholm
Dagen anordnas i Norrköping och i Linköping och målgruppen är personer som arbetar inom HR, arbetsgivare, intresseorganisationer och alla som är intresserade av årets tema.
Innehåll:
En föreläsning om ålderism med Barbro Westerholm.
En workshop med träning i att hitta risker för åldersdiskriminering på arbetsplatsen.
Arrangemanget kommer att äga rum följande tider och platser:
Norrköping, den 10 november. kl. 09:00-12:00. Magnentus Building. Hospitalsgatan 30
Linköping, den 23 november. Kl. 09:00-12:00. Föreningshuset Fontänen. Västra vägen 32
För mer information, kontakta gärna Karin Granholm, utbildningsansvarig.
Telefon: 070-216 34 36
Mejl: karin.granholm@diskriminering.se
Om Byrån
Byrån mot diskriminering i Östergötland är en ideell organisation som arbetar för mänskliga rättigheter och mot diskriminering. I Byråns arbete ingår att erbjuda kostnadsfri juridisk rådgivning och stöd till personer som upplevt diskriminering, samt främjande och förebyggande insatser genom föreläsningar, utbildningar och opinionsbildning.