Rasism i skolorna ska inte normaliseras

Mot bakgrund av det uppmärksammade fallet av grov rasism på en skola i Värnamo har vi skrivit en insändare där vi uppmanar skolorna att adressera problemet i grunden och faktiskt arbeta för att uppfylla diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder genom att kontinuerligt arbetar för att förebygga och motverka rasism och diskriminering. Läs mer i vår insändare nedan. Insändaren publicerades i Norrköpings tidningar den 8 september 2020.

Rasism i skolorna ska inte normaliseras

För två veckor sedan var det skolstart för många barn och ungdomar i Sverige.

En dag då många barn ser fram emot att få träffa sina klasskamrater igen. Men den dagen blev förkrossande för ett barn på Gröndalsskolan i Värnamo. Många har säkert kunnat läsa i media hur hon redan på första skoldagen blev utsatt för en grov rasism samt hot och hatiska kommentarer från en klasskamrat.

Så fruktansvärt att ett barn får höra och utstå med sådant i skolan. Och helt oacceptabelt och allvarligt att hens skola tog lätt på händelsen och inte agerade förrän händelsen uppmärksammades i media. Tyvärr är detta inget enskilt fall. Rasism i skolorna är ofta förekommande. I förra årets rapport konstaterade stiftelsen Friends att av lagens sju diskrimineringsgrunder är etnicitet den vanligaste orsaken till att barn och unga trakasseras i skolan. Och på en del skolor sopas problemet under mattan.

Denna situation ska inte normaliseras! Skolan ska vara en plats fri från rasism och diskriminering. För detta krävs det att skolan adresserar problemet i grunden och aktivt och kontinuerligt arbetar för att förebygga och motverka rasism och diskriminering. Detta arbete regleras i diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder som varje utbildningsanordnare måste uppfylla.

Vi på Byrån arbetar mot rasism och alla former av diskriminering. Vi erbjuder kostnadsfritt juridiskt stöd till dig som har blivit eller är utsatt för rasism och diskriminering. Välkommen att höra av dig till oss.

Vi har även ett stort utbud av utbildning och klassrumsmaterial och vill gärna stötta er som arbetar inom skolan i ert antirasistiska och antidiskrimineringsarbete.

Ghyslaine Nindorera, kommunikatör 

Sandra Isaksson, ordförande 

Byrån mot diskriminering i Östergötland

Du kan även läsa insändaren i NT här

Upptäck våra senaste nyheter

Kampen mot brottslighet får inte bli diskriminerande

Östgötska politiker på alla nivåer bör verka för att människor i Hageby och andra potentiella visitationszoner också får ett reellt skydd mot diskriminering, skriver vi...

14 juni, 2024

Byrån mot Diskriminering i Östergötland får stöd med 3,9 miljoner från Arvsfo...

Pressmeddelande från Kammarkollegiet. Publicerat: 2024-06-06.

7 juni, 2024

Kunskap och utbildning. Två viktiga grundpelare i arbetet mot rasism

Idag, den 21 mars är det FN-dagen mot rasdiskriminering. Att det blev just detta datum beror på den rasistiska händelse som inträffade den 21 mars...

21 mars, 2024