Mentorskap för jämställdhet
Mentorskap för jämställdhet är ett projekt som riktar sig till dig som arbetar med eller vill arbeta med frågor kring jämställdhet inom skolan och arbetslivet. Genom projektet får både ansvariga, medarbetare och elever möjlighet och verktyg att diskutera könsnormer kopplat till yrken och arbetsplatsen.
- Projektperiod: 2024-2025
- Projektansvarig: Rickard Johansson

Inspiration, kunskap och metoder för att bemöta könsnormer
Inom projektet tog vi fram ett mentorskapsprogram för yrkeselever och yrkesverksamma inom mansdominerade branscher och arbetade fram övningar och metoder för arbetsplatsen och skolan.
Genom att ge inspiration, kunskap och metoder för att bemöta könsnormer inom arbetslivet så vill vi ge alla chansen att se sig själva inom fler yrken.
Projektet drevs av Byrån från augusti 2024 till juli 2025 finansierat genom projektbidrag från Jämställdhetsmyndigheten.
Kontakta oss om du vill veta mer om vårt projekt, metodmaterialet och om du vill bjuda in oss att utbilda er på er skola eller arbetsplats.
Inspirationsskriften
I vår inspirationsskrift kan du ta del av intervjuer med mentorer, adepter och projektets samverkansparter från skola och fackförbund. I skriften lyfts perspektiv på arbetet för jämställdhet och du får, tips och lärdomar från vårt mentorskapsprogram.
Läs gärna för att få inspiration, mer kunskap eller vägledning tillsammans med övrigt material på hemsidan inför ett eget arbete för jämställdhet.


Handbok för mentorskapsprogram
Handboken innehåller information och tips kring struktur, innehåll och genomförandet av ett eget mentorskapsprogram. Det finns både exempel på mentorskapskontrakt, diskussionsfrågor och information om vad som kan vara viktigt att tänka på inför, under och efter ett mentorskapsprogram.
Kommer under maj/juni 2025
Metodmaterial
Under projektet, i mentorskapsprogrammet och i samverkan med skolor och fackförbund, har vi tagit fram flera olika övningar eller metoder för att kunna arbeta med och lyfta frågor om jämställdhet på ens arbetsplats med sina kollegor eller på ens skola med sina elever och kollegor.
Koll på jobbet
Det material som finns här under bygger till viss del på eller kan med fördel användas tillsammans med det läromaterial som vi på Byrån tog fram i samband med vårt projekt Koll på jobbet. Här har vi inkluderat läromaterialet men på projektets egen hemsida så hittar du allt material med bland annat filmer, studiecirklar och informationshäften.

Målgrupp: alla
En övning som kan användas i uppstarten vid tillfällen där det är viktigt att man har en plats som känns trygg för alla att delta och diskutera i. Kan till exempel användas i uppstarten av mentorstid, träffar i ett mentorskapsprogram, temadagar på skolan och arbetsplatsen eller vid ett APT.
Målgrupp: elever eller personal
En övning som fokuserar på vilka egenskaper eller kvalitéer vi vill ha hos våra kollegor som sen följs upp av diskussioner kring stereotyper och könsnormer.
Målgrupp: Elever eller personal
Övningen fokuserar på fem olika scenarion i radioteaterform som bygger på erfarenheter från svenska arbetsplatser. Utifrån varje scenario finns då chans att diskutera makt, bemötande och hur en kan agera eller stötta varandra i liknande situationer.
Ljudfiler
Scenario 1: Morgonmöte
Scenario 2: APL
Scenario 3: Yasmines ritningar
Scenario 4: De stora uppgifterna
Scenario 5: Lappen i skåpet
Målgrupp: Alla
Ett verktyg som kan användas för att uppmärksamma och besvara dåligt bemötande eller diskriminerande och kränkande beteende.
Målgrupp: Elever eller personal
En fördjupande övning som tittar på några olika uttryck av ojämställdhet i samhället och vad den kan bero på och få för konsekvenser. Övningen är tänkt att användas som en del i ett större arbete kring jämställdhet men kan även användas fristående, men kan då behöva mer förberedelse.
Målgrupp: Skolledning, EHT, skolpersonal eller Chef, HR, personal
Ett verktyg för att kunna kartlägga, utvärdera och diskutera arbetet med aktiva åtgärder på skolan eller arbetsplatsen. Kan användas både i det systematiska utvecklingsarbetet av aktiva åtgärder eller som övning för att samverka med elever och personal kring de olika stegen av Aktiva åtgärder.
Målgrupp: Elever
Ett material att använda tillsammans med filmen och materialet Bängans Bygge från Koll på jobbet. Materialet kan användas för att göra elever mer aktiva när de tittar på och arbetar med filmen Bängans Bygge.
Användbara länkar
Arbetet med jämställdhet inom arbete och skola kan kräva flera olika verktyg, perspektiv och kunskap. Här har vi samlat länkar till flera olika projekt, material och organisationer som kan vara ett stöd i ert arbete med jämställdhet och mentorskapsprogram på er skola eller arbetsplats:
Unizon och ROKS
Unizon och ROKS arbetar för att stötta kvinnor och unga som utsatts för våld och för att sprida kunskap om och opinionsbildar kring mäns våld mot kvinnor. De erbjuder även på olika sätt stöd och kunskap till kvinnor, unga eller anhöriga och viktiga vuxna som vill arbeta med dess frågor.
Sveriges antidiskrimineringsbyråer
Sveriges antidiskrimineringsbyråer kan ge dig stöttning och information kring dina rättigheter att inte bli diskriminerad och dåligt behandlad på din skola eller arbetsplats.
Jämställdhetsmyndigheten
Målet för jämställdhetsarbetet i Sverige är att kvinnor och män ska ha samma makt och möjligheter att forma både samhället och sina egna liv. Jämställdhetsmyndigheten ska bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken så att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag.
För dig som ska arbeta med jämställdhet på din skola eller arbetsplats finns bland annat inspiration, verktyg och praktiska övningar att hitta på deras hemsida. Du kan även fördjupa dig inom alla av de sex jämställdhetspolitiska delmålen genom rapporter, utredningar och statistik.
LO
LO har material som både kan användas på skolan och i klassrummet men även för dig som själv vill lära dig mer om arbetsmarknad och rättigheter.
Machometern
Kampanjen Stoppa machokulturen vill belysa de negativa konsekvenserna en machokultur kan ha och drivs av fackförbundet Byggnads och Byggcheferna sedan 2015. Utifrån den kampanjen har Byggcheferna tillsammans med forskare skapat ett machoindex och en rapport; Så mycket macho, i det materialet kan du både läsa mer om machokultur och även mäta hur machokulturen kan påverka din arbetsplats.
Hur präglad av machokulturen är din arbetsplats?
För frågor om projektet kontakta oss via:
Telefon: 011-10 71 31
Mail: info@diskriminering.se
Lär dig mer om våra projekt
Projekt
ADAB- Antidiskriminering för arbetsgivare med Byrån
I projektet tar vi fram verktyg för arbetsgivare för att känna igen, motverka och förebygga diskriminering i arbetslivet. Syftet är att belysa arbe...
Projekt
Koll på lagen
Ett projekt för barn och unga om vardagsjuridik och hur de kan ta tillvara på sina rättigheter. Tillsammans med unga på fritidsgårdar och mötesplat...
Projekt
Koll på jobbet
Ett praktiskt material för att ge yrkeselever kunskap om diskriminering och hur de kan tillvarata sina rättigheter i arbetslivet.
Projekt
Face to face
Mentorskapsprogram för delaktighet och inflytande i de demokratiska processerna för utlandsfödda ungdomar samt ungdomar med utlandsfödda föräldrar.